Direktlänk till inlägg 27 oktober 2009

Evolution

Av Mikael - 27 oktober 2009 17:50

Richard Dawkins som jag gillar till en stor del, och delar det mesta (men inte allt)av hans uppfattning av omvärlden, har varit ganska framstående i genetik och evolutions debatter, samt skrivit om Altruism. Oavsett om man tror på Kreationism eller Evolutions teori så måste ju personligheter utformas av någon funktion. Och då är ju genetik o evolutions teori ett intressant verktyg för förståelse.


Någonstans så har modern religion fått göra avkall på sagor om Adam och Eva. Engelsk katolskt kyrka säger i viss mån att det kan ju vara så att gud skapade universum efter vissa naturlagar och på den vägen är det. 


Dom profeter som har försökt att förmedla sin bild av universum och hur allt fungerar, så är ju Bahá'u'llah den som verkar ha försökt förklara det mest vettigt, och hela religions ideén om att teologi och naturvetenskap hör ihop, där man skiljer mellan sånt som skall förklaras med naturvetenskap och sådant som skall förklaras med teologi.


Det här med att göra avkall på någon religiös uppfattning har åtminstone för mig blivit svårare och svårare iom ökad kunskap om naturvetenskapliga ämnen, och teologiska kunskaper.


R.Dawkins gick på en katolsk präst och menade på att det är en jäkla dubbelmoral på kristna etablisemanget, som försöker både att behålla kakan och äta den, genom att säga att Gud skapade universum, för att sedan lämna det att utvecklas. Men kristna m.m har svårt att svälja att vi nu skulle ha utvecklats från en primat art.


Att man inte går hela vägen, och kör på den linjen, att en faktor som vi inte förstår skapade universum vid en viss tidpunkt, för att sedan låta det utvecklas på.


Många sätter sig otroligt centralt, i utvecklingen av universum. Problemet är ju bara det att vi är ett fjuttigt element som kan försvinna i historien helt utan att märkas. Det är med ödmjukhet och objektivitet är väl kanske inte en sådan omfattande egenskap hos folk. Vad det beror på kan man ju klura på.


På den korta tid som det tog för folk att missuppfatta mr Bahá'u'llah och det han förespråkade, att man ska försöka lägga fördommar vid sidan, och fungera tillsammans och ge alla samma rätt att leva drägligt. Dom fick ju till det att kvinnor inte ska ha samma rättigheter, hbt personer skall inte ha samma rättigheter osv. Samma trend som alla världs-religioner har genomgått.


Han fick ju inspiration av de andra profeterna, precis som dom före har/hade fått. Och dessa sju verkar ju vara lika som personer, med liknande värderingar i det mesta. Men det är ju väldigt svårt att veta nu, så långt efter att dom dött.


Han som person var ju ganska mångsidig, och jobbade med teoretisk matematik, precis som Einstein, med liknande teorier, om man ska lita på den historia beskrivning som finns om han.


Personlighets forskning kategoriserar in alla i olika typer av personligheter, och säger att det beror på ens genetiska arv, hur man fungerar, precis som allt annat som rör människors latenta egenskaper, som inte formas av kulturella och sociala värderingar. Någonstans så påverkas inte ens "Core-personlighet" som man har, och jag är väl ett levande exempel på det.


Sista 1.5 året så har jag haft tur att ha tid att läsa på om flera olika kloka personer/män som har tillfört otroligt mycket, utan att begära någonting tillbaka. Naturvetenskaps män, och profeter verkar vara väldigt lika varandra som personer, och med värderingar. Så någonstans så borde det ju inte vara så svårt att sammanföra allt på ett bräde, och komma överens om hur och vilken samlade uppfattning som är mest logisk och vettig.


Att vi är små obetydliga microber, som inte kan påverka nämvärt, men endå otroligt viktiga för helheten av universum. Den lilla tid man får, borde man väl spendera lite klokare, än att bara förstöra för sin omgivning?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<<
Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards