Alla inlägg den 13 januari 2011

Av Mikael - 13 januari 2011 14:18

Den biokemiska stress soppa som man hamnar i är minst sagt komplicerad. Det finns lite befintlig forskning om många somatiska följder som kronisk stress hos complext ptsd traumatiserade. Sen så har man en genetisk komponent med i olika etniska grupper vilket man kanske inte tänker på i Sverige inom psykiatri. Men det är ju mycket begärt iom att genetik är en väldigt ung vetenskap.


Det som jag har samlat ihop biokemiskt, hormonellt av vad jag har kunnat; äro:

Ptsd patienter verkar ha dessa problem somatiskt.


Högt kolesterol av okänd orsak. Kolesterol är den molekyl som syntiserar en rad av hormoner. En gissning av mig är att orsaken till att man får högt kolesterol är att den mängd kolesterol som ska omvandlas till andra hormoner, blockeras av negativ feedback i HPA (Hypotalamus, hypofys och binjure systemet). Blir det ett överskott av vissa hormoner så blir det mindre av andra. Jag har relativt liten kunskap om detta för ögonblicket.

 

Man reagerar på yttre stressorer (trauma trigger event, som t.ex lukter, ljud, personer etc som påminner en emotionellt om traumatiserade händelser) som aktiverar Amygdala, som i sin tur aktiverar det sympatiska nervsystemet, som aktiverar HPA systemet som frigör CRH


(Corticotropin-releasing hormone) som aktiverar ATCH (Adrenocorticotropic hormone) och Kortisol som blockerar DHEA. Sänker Gonadotropiner (FSH "Follitropin" och LH "Lutropin") som ska stimulera Androgener och Östrogener, som minskar pga brist av FSH och LH. Långsiktigt så sjunker Testoteron och Östradiol som ger en falsk Andropaus/Menopaus (sekundär hypofysär hypogonadism hos män).
 

Östradiol brist hos män och kvinnor leder till att cellerna påverkas.


Skillnaden mellan "ADHD differential diognosen" till PTSD genetiskt. Så påverkas mRNA istället så att vårat DNA riskerar att kopieras fel i ribosomerna. I slutendan så blir det liknande effekt på cellnivå. mRNA transkription, celldelning, celluttryck och proteinsyntes påverkas negativt. Vilket försvårar fysisk återhämtning samtidigt som man har brister på tillväxthormoner.


Serotonin och Melatonin påverkas negivt av lågt Östradiol. Psykiska mående och dyngrymt blir påverkade som följd.


Man blir påverkad i sin tur sedan ämnesomsättnings hormonerna Tyroxin (T4) och Trijodtyronin. Som är mitt bästa bet* för att man drabbas av kall/varm svettningar, frusenhet, känsla av feber etc. Trijodtyronin styr cellernas värmereglering.


Immunförsvaret:


Kalcium metabolism:


Vitaminer, mineraler:


Blodstatus:


Under utarbetning...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards