Direktlänk till inlägg 1 december 2009

Vad ger ett uttömmande svar om Adhd och andra bokstavs diagnoser?

Av Mikael - 1 december 2009 13:46

Det är ju inte dom specifika sjukdoms symtomen som oftas lämnar folk undrande, utan en rad av andra frågor om ens person och hur man fungerar som man önskar svar till.


Populations genetik, Mendels genetik (ärftlighet), Etnologi, Sociologi, Antropologi, Filosofi och Teologi är väl det som kanske tillsammans kommer närmast sanningen om ens person. 


Psykologi är en filosofisk vetenskaplig doktrin. Som kanske inte ger en så uttömmande svar om ens hela organism då. Även om det hjälper en att förstå det oförstådda. Det är en vetenskaplig doktin som bygger på nutida värderingar om vad som är normalt och onormalt, baserat på en viss standardiserad värdegrund inom västvärlden. Den hålls ihop av emperi, eftersom det är de enda fakta som man kan stödja sig emot. Men det resulterar ju i en kollektivisering som kanske inte stämmer överens för alla individer. 


Denna normativa standardisering för det normala kanske stämmer överens från befolkning som härstammar från jordbruks populationen på jorden, men hur är det med standardiseringen för oss andra?


Om man ser till en helt annan faktor som påverkar alla. Miljö. Jordbrukare, och ättlingar från jordbrukare med sina krav på en viss materiell levnads standard håller på att förändra och förstöra vår när miljö på ett sätt som naturen inte hinner att kompensera. Jordbruks jordar i Indien är förgiftade och förstörda för en lång tid framöver, kolkraftverk förstör vår luft och natur etc etc. WHO är eniga om att vi lever på lånad tid, och måste se över vårat levnads sätt idag, om kommande generationer ska ha samma förutsättningar till ett drägligt liv, som vi har.


Om nu hela jordbruks och industrialiserings kulturen som den är idag, är felaktigt sätt att leva på, där vissa av oss lever över våra tillgångar på bekostnad av andra. Vilket är nu internationellt erkännt, och får Reinfelt att få huvudbry, och vi ojjar oss över Vattenfalls oansvarliga kolkraft användning.


Kan man inte dra frågeställningen lite längre då. Om man nu har så kapitalt fel om hur vi ska leva biologiskt och energi mässigt. Att jordbruks doktrinen psykiatri del, också har sina felaktigheter? Det som anses normativt och normalt är egentligen felaktigt?


Nu är det ju inte sagt att motsattsen är fullständigt och absolut heller, utan någonting mitt emellan industri och nomad kultur kanske är att önska då? Det är väl där miljö rörelsen hamnar då.


Jag prioriterar familj, kunskap, överlevnad (men inte på bekostnad av andra), min dator m internet, mina blommor, och tak över huvudet. Allt annat materiellt skit som man ska samla på sig, är jag helt frågande inför?? Vad ska man ha allt junk till?


När man är oärlig emot sig själv, och prioriterar helt felaktigt baserat på andras önskningar och värderingar, så resulterar det i negativa konsekvenser för en själv.


Så länge mina egna basala och vitala prioriteringar är uppfyllda så mår jag bra, och fungerar som det är tänkt. Den här oron som många har, vad andra ska tycka och tro om en, och motsvarande för omgivningens förväntningar, som summeras i ens sociala identitet, kanske inte stämmer överens med ens egna önskan då.


Kanske tillvaron blir lättare, om man fyller hålen med sådant som man själv prioriterar, gentemot vad man tror att omgivningen förväntar att man ska fylla dem med, som bilar, semestrar, tv och elektronik etc...


Självklart så varierar individens prioriteringar, och en normativ standard inför detta är ju svår att fastställa.


Men Populations genetik, Mendels genetik (ärftlighet), Etnologi, Sociologi, Antropologi, Filosofi och Teologi kanske ger en lite svar för egen del, varför man prioriterar det man gör, och fungerar på det sätt man gör.


Jag är tveksam om en vetenskaps doktrin, som sätter en subjektiv norm, från en begränsad grupp, för oss alla, kan ge svar på det man undrar om...

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards