Direktlänk till inlägg 12 januari 2010

Självkritisk och realism

Av Mikael - 12 januari 2010 10:34

Ibland så är det en liten besvikelse att man inte blir kritiserad i sitt tänkande. Nu menar jag inte på så sätt att det slår över i ett tjafs som det har gjort mer än en gång oavsett vad det har gällt. Men whatever..


Det är ju bra att påminna sig själv att man är insnöad och begränsad i sin egen problemlösning, fungeringar och tänkande. Så jag får gnälla lite på mig själv.


Jag har frågat en person som är FP politiker, om dom när-exakta siffrorna för patient antal av Adhd. Dessa ska ju finnas, och även om de är ett par år gamla så går det ju att räkna ut dagen relativt exakta antal baserat på det.


Dom siffror alla går på är 3-7%, men med den summan så säger det bara vilket förmodat antal det borde vara enligt psykiatri. Vissa har ju pratat om löjliga siffror på 25%. 


Vilket just gör det. Det förlöjligar allt. Oavsett vad man anser om mig, och hur mycket jag än klankar och klagar. Så respekterar jag forskare och grunden inom psykologi, sociologi och biologi. Att yrkes arbetare utnyttjar denna forskning medvetet el omedvetet för att profilera sig säger ju ingenting om forskningen i sig.


Tack vare vissa individers handlingar, som Gillberg och hans polare, tillsammans med Kärfves sociologer. Så har man format en debatt om för och emot. Man pratar om % och amfetamin.


Men låt säga att det endast är 100.000 (1%) Adhd patienter. Där endast en liten del på ca 25% av dessa 1% som är 25.000 nyttjar Concerta/Ritalin. Det här är realistiska siffror för mig, men jag vet inte om dom nu stämmer. Om dessa siffror bekräftades med korrekta siffror. Där det är sannolikt att det kan vara upp till 250.000 Adhd patienter.


Låt säga att en stor del av dessa 1-2.5% av människor, om dom fick välja själva, byta till en diagnos mer korrekt dem. Alla verkar överdriva, så det är ju kanske inte så klokt att lyssna på några % som säger att det är 50% fel diagnostiseringar. Det är ju relativt till patientens upplevelse också. Men om en del försvinner på Trauma diagnos istället, så minskar ju antalen ytterligare.


En stor del av debatt handlar ju om att Adhd inte finns. Vilket jag anser bara är en tro baserad på att man inte vet vad denna akronym står för.


Om man skulle säga att den är dumt och bakvänt utformad, så är det väl mer korrekt. Men hur man än har för egen åsikt, så försvinner inte faktumet att man kategoriserar en viss grupp av symtom i en låda, som benäms som Adhd.


Om man ska påstå att man inte kan kalla en symtom grupp för Adhd diagnos. Så får vi ju revidera vår uppfattning om de flesta namn på saker och ting. Vi kallar ett träd, för just ett träd iom att det är enklare att ha ett namn som summerar det.


Men för att gå tillbaka till siffror istället för %. Förra året så gick mer än en rektor ut med att dom inte har råd att ge extra pengar till alla abc ungar. Som är 10% av 1.600.000 barn mellan 0-16 år. 100.000 barn i skolålder.


Men om det skulle komma ut siffror på att det endast är ca 10.000 barn av 1 miljon barn, som har sådana svåra "Adhd" symtom. Nog måste man kunna skramla fram perngar till dom? Men % så skapas en skräck bubbla där man bara vet att det är ett abstrakt stort antal som vi omöjligt kan ha råd med.


Enkel liknelse: Om 100 barn knackar på ditt hem, och säger att dom inte har någonstans att ta vägen. Så förstår vem som helst att du nekar dom hjälp pga att du saknar resurser. Men om det är 1 barn som är vilse och behöver hjälp? Smäller du igen dörren för han så har ingen förståelse för dina handlingar!


2001 så var målsättningen att läkemedelsbolagen skulle medicinera ca 11.000 barn tror jag. Mer än så relativt få är det intevad det handlar om.


Jag upplever det i massmedia och med alla jag pratar med, så tror man att det är en epidemi med hundratusentals barn som ska ha diagnoser och mediciner. Men det handlar ju om endast en väldigt liten del i praktiken.


Om det nu kommer fram svart på vitt. Att det endast är en liten liten del av alla ungar, som vi faktiskt skulle ha råd att flytta skattepengar till, i ett humant och demokratiskt samhälle som vi påstår att vi bor i.


Ett vanligt påstående för att vi inte kan hjälpa invandrare och invandrarbarn är för att dom är "ooooh dom är så många". Dom tar över allt bla bla bla. Hur ska vi ha råd med våra egna!....


Statistik för invandring är väldigt exakt. 2005 så släppte man in det oroväckande antalet på ca 3-4000 individer. Oj vad himla många, när man ser det så, eller.... Den här enorma flyktingvågen ligger på futtiga ca 10.000 indivder i snitt el mindre per år. 


Att våra myndigheter är lika snikiga emot våra egna barn är ju ingen nyhet. Man "Dazzle" allmänheten med skrämmande siffror med det mesta. Så att folk tror att dom ska få leva i missär om vi lägger ett par ören extra på ungar som behöver dem. 


I Sverige så lever 400.000 barn i oroliga miljöer (missbruksmiljöer etc), som inte är av perfekt norm. Tydligen så lever 1.000.000 under den uppsatta standard och ekonomiska norm i Sverige. Jag vet inte vad den normen ligger på då. Men jag vet att fattigdom för många i Sverige, och t.ex Indien är en diffinitionsfråga.


Nu tror inte jag att alla dessa barn lever i samma förhållanden som jag växte upp i, utan det är snarare ovanligare än vanligare. Låt säga att det är 25.000 barn av dessa som skulle behöva aktivt stöd i form av nytt boende och mycket annat, för att börja fungera igen. Att man inte har råd att göra något åt 400.000 barn när vi befinner oss i en lågkonjuktur är ju förklarligt. Men ett betydligt mindre antal på ca 25.000 Är det så att det är omöjligt för 8.000.000 individer att hjälpa ett fåtal?


Det är synd att alla som är insnöade i sitt, skall överdriva vikten av sin roll, tillsammans med att man överdriver problemen till opropotionella nivåer, som handikappar systemet effektivt.


Om det blir stopp i ett handfat, så är det bara att stänga av vattenkranen. Men om alla ledningar spricker så är det ju bara att tack för sig och gå ut. Det är väl lite så idag med ungar och abc diagnoser. Folk tror att det är så omfattande att det bara är att ge upp.


Myndigheter är hjälpsamma och låter oss tro att det är 10% av befolkninger, som är 1 miljon människor, som är abc diagnos aktiga. Men man är noga med att inte avslöjja det exakta antalet som faktiskt är diagnostiserade av psykiatri.


Det här wannabe gänget som vill ha en NPF diagnos, men som inte lyckas. Gör det ju inte bättre. Dom spär ju på detta.


Hur ska vi ställa oss till att om det totala antal diagnostiserade med diverse abc diagnoser som Adhd, Add, Asperger, Autism, Tourettes m.m ligger på 2-5% av totalbefolkningen, där både barn och vuxna är inkluderade. För maxtotalt 500.000 människor så borde man kunna hitta en produktiv lösning. Speciellt när dom svåraste fallen säkert ligger på max 50.000 personer.


Det är ju ett betydande mindre antal än massmediala sensations påståenden att 2.500.000 personer av 10.000.000 är trasiga och måste medicineras o kasseras.


Vad har vi för ursäkt för att inte hjälpa en liten grupp, som lätt borde kunna hjälpas?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards