Direktlänk till inlägg 30 januari 2010

Androgena sjukdomar

Av Mikael - 30 januari 2010 12:38

Varför det är fler pojkar och män men Adhd har man ju undrat över varför det på detta vis.


Till en början så var symtomen kategoriserade efter pojkar. Och om det nu är så att det handlar om just Androgener som påverkas, så är det ju inte så svårt att lista ut att individer som till en större del behöver androgener för att fungera påverkas av just androgena sjukdomar.


Huvudhormonet för androgener är testoteron, och oftast så tas ju bara ett överflöd upp. När man går till läkare, och det visar sig att man har låga androgena värden, så rycker hus-läkaren på axlarna, för att dom inte har kunskap om androgener. Idag, så är det Endokrinologer som är just specialister på androgena brister och sjukdomar, varför man borde ta ett eget initiativ och besöka endokrinologen om man nu uppvisar Adhd symtom. Det kostar en 60 minuter högst av en livslängd, och blodprovet är snabbt avklarat, och analyserat ca 48timmar senare el liknande.


Om man nu frågar en neuropsykiatriker varför man inte testar de androgena värderna så säger han -Ööhh va? andro what? (lite skoj nu). Men det är så enkelt att dom inte är specialister på det endokrina systemet, och har endast begränsade kunskaper om detta. Ingen kan veta allt vet'u. Även om jag nu tycker att man borde ha så pass koll att man vet att låga värden av androgener, resulterar i en viss reaktion hos organismen.


Symtom: Nedsatt libido, nedsatt potens, fördröjd ejakulation, ev. infertilitet, trötthet, depression, irritabilitet, sömnstörningar, försämrat minne, koncentrationssvårigheter, led- muskelvärk, bukfetma, benskörhet, höjt blodtryck. Ibland omfattande svettningar (jmf menopaus hos kvinna).


Behandling: Vid primär underfunktion av testes remiss till urolog (små testes, lågt S-Testosteron, Höjda S-FSH och LH; = hypergonadotrop hypogonadism).


Vid misstanke på hypofysär/hypotalamisk insuff klinisk eller labmässig: remiss till endokrinolog.


Efter undersökningsresultat fokusering på stress, alkohol, läkemedel etc.


Källa: http://www.praktiskmedicin.com/sjukdom.asp?sjukdid=700


Se även: http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=2306


En standars biverkning, är att det känns som att man kokar över, blir extremt varm i tid och otid. Det här är ett somatiskt symtom som ett +25tal med Adhd diagnos har delgivit mig, när jag har frågat om det. Både kvinnor och män reagerar på liknande sätt.


När jag har varit inne i forum på Attention och ett par till, så har man vittnat om hur glad man är av effekten, av att käka Concerta/Ritalin, för att man har lust igen att "vuxenkramas". Vilket är en viktig sak för ens välmående, så bara av detta skäl, så är det väl skäl nog att ge vuxna concerta om dom nu insisterar på det.


Det är ju självklart inte nyttigt, men vafan, folk förstör sig på så många olika sätt bara av att leva i dagens samhälle.


Det är synd bara att detta inte uppmärksammas mer för vuxna. Tänk om det är så att många problem skulle kunna minskas eller upphöra med hjälp av en Ryss5'a lol, så är det väl inte farligare än amfetamin?


Tyvärr så har jag sådan liten koll på tjejernas normala hormon värden, och hur dom rent biokemiskt reagerar av androgena brister. Dom har ju en massa tjej hormoner (östrogener) som gör vissa skillnander mellan oss då.


Vad man än kallar det för diagnos el brist, borde inte alla vägar undersökas? Även om man nu tycker att det bara är psykiatrins ansvar att "bota" en, så är det ju upp till en själv individuellt att försäkra sitt välmående, för sig själv och ens familj. Idag så eliminerar man inte att orsaken är androgen brist av "whatever skälet" inom neuropsykiatri, pga att det inte är deras medicinska område. Vilket gör att man får göra det på egen hand.


Hur folk nu reagerar på detta, är ju inte svårt att lista ut. Män i dag riskerar ju en hel del mindervärds komplex som är assoccierat med låga värden av Testoteron. Automatiska reaktionen är ju vilken kvinna haha, vilket var min första kommentar emot mig själv lol. Men com'on, lite själv ironi får man ju ha. Det är ju inte så att det leder till en micro-pick, som man ska oroa sig för i dagens samhälle. I alla massmedier så finns det ju Göka-tips med Fia-stina etc, tillsammans med att man framställer hur man ska vara steriotyp på samma sätt man gör med kvinnor.Men det här handlar ju inte om manligheten eller storleken på aparaten, även om man drar okunniga slutsatser om det, när man snackar om androgener.


Vet inte om det är därför man aktivt undviker androgena tester inom neuropsykiatri, för att "manligheten" inte ska få sig en törn. Säkert så handlar det egentligen bara om sparkrav då....



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Mikael - 14 december 2016 05:53

  Värsta rysaren... Men dom trivs väl... ???

...

Av Mikael - 14 december 2016 05:39

  Man lär så länge man lever. Att totalt förstöra för sig själv, av det man struntar i, som socialt anseende för okända/?bekanta? riskerar ju att inte funka pga att *Dom funkar som dom gör. Spelar ingen roll vilken uppmärksamhet dom får. Nåja......

Av Mikael - 14 december 2016 04:49

En med: http://www.decision-making-confidence.com/somatic-narcissist.html   En med: http://www.dualdiagnosis.org/generalized-anxiety-disorder/ + covert Narcissist ?tendencies?   En med: https://www.psychologytoday.com/blog/both-sides-the-couc...

Av Mikael - 13 december 2016 22:19

   

Av Mikael - 13 december 2016 13:00

Fått ihop allt i huvudet tror jag faktiskt. cPtsd relaterat och Crazy högen. Vilket gör att det inte känns så brottom. Sover ikapp som Fanken... Vilket känns som det behövs. Måste säga själv, att jag känt mig själv, lite extra *tokig* (not crazy)... ...

Presentation

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4 5
6
7 8
9
10
11 12 13 14 15
16
17
18
19 20 21 22 23 24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards